Általános Terméktájékoztató

Köszönjük, hogy érdeklődik termékeink iránt. Számunkra fontos, hogy Ön tájékozott legyen termékeink és szolgáltatásaink minősége és tartalma felől, ezért ebben a tájékoztatóban összegyűjtöttük a fontosabb ismérveket és jellemzőket.

1. Műszaki, minőségi és esztétikai jellemzők

2. Biztonsági szempontok


1. Műszaki, minőségi és esztétikai jellemzők.

1.1 Felhasznált alapanyag

Kétféle alapanyagot használunk: építési lucfenyőt és műszárított asztalos borovi fenyőt. Építési lucfenyőből készülnek jellemzően a beépítések, a gyerekágy és gyerekágy plusz termékek, míg borovi fenyő az alapanyaga a mobilia, az ifjúsági ágy és a mobil galéria szerkezeteknek.

Az építési lucfenyő alapanyag: Általánosan épületek, kültéri fa szerkezetek, galériák építéséhez használt alapanyag. Mi ezt az alapanyagot válogatjuk és készletezzük, fedett nyílt színben tároljuk. Az alapanyag fő esztétikai hibaforrása a kék penész, melyet a válogatással igyekszünk elkerülni. A kékes elszíneződés előfordulhat az anyag mélyebb rétegeiben is, ezért ritkábban, de előfordulhat, hogy kisebb mértékben az ez ellen válogatott késztermék egyes elemein a kékes elszíneződés mégis előfordul. Ez általánosságban nem jellemző és csak a lakkozott felület esetén tényező, teljes kiejtése az alacsony hulladékveszteségi szorzó miatt nem lehetséges. Az anyagon előfordulhatnak továbbá, nagyobb vagy nem esztétikus csomók, javított enyvtáska fészkek. Ilyenféle hibákat a feldolgozás során igyekszünk kiejteni, illetve ha a nem ejthető ki, akkor igyekszünk nem látszó helyre fordítani. A kézi feldolgozás során keletkezhetnek szál felszakadások, vagy egyéb kisebb anyaghibák, melyet műfa javító anyaggal töltünk ki. E javítások lakkozott felületen a lakk hatására a fa alapanyagnál sárgásabb, azaz eltérő színűek, de előfordulásukkor kis számuk és kiterjedésük miatt általában nem meghatározói egy adott felületnek. Az alapanyagot készletezzük, fedett de nyílt színben tároljuk, ezért a száraz fa a természetes légnedveséggel bír. Ha téli fűtés szezonban alacsony páratartalmú fűtött szobába kerül a kombináció, akkor számolni kell az anyag kismértékű változásával. Ez jellemzően azt jelenti, hogy után-húzható csavarpontok esetén 1-2 fordulatnyit után kell húzni a csavarpontokon cc. 2 hét elteltét követően. Beépítéseknél e jellemző nem tényező. Mivel általában összetettebb, nagy anyagigényű kombinációkat készítünk, ezért jórészt e kedvezőbb árú alapanyaggal dolgozunk. A honlap képállományának 95%-ban ez az alapanyag látható.

Asztalos borovi fenyő alapanyag: Jellemzően bútorok, vagy beltéri faipari kivitelezések alapanyaga. Ezt az alapanyagot nem készletezzük, ezért rendelés esetén az egyes munkáknál anyagbeszerzési költség merül fel. Az alapanyag általánosságban megfelelő, de változó minőségű. Nagyobb, nem esztétikus ághely csomók, kisebb mértékű kékes elszíneződés e alapanyagon is előfordulhat. Műszárított alapanyag, de a fatelepeken általában nyílt színben tárolják, ezért az alapanyagot vagy pihentetni kell, vagy a kismértékű tovább száradással e alapanyagnál is számolni kell. Költségesebb, ezért inkább 1-2 tagos kevésbé összetett, jellemzően ágy szerkezetű megoldásokhoz ajánljuk.

Bútorlapok, lapszabászati laptermékek: A bútorok alapanyagait lapszabászatokban vágatjuk és élzáratjuk. A színek miatt többféle gyártó alapanyagával is foglalkozunk, ezért összességében a bútorlapok és szabászatuk is változó minőségű. Előfordulhatnak az élek vágása és zárása mentén élkitörési hibák, melyet fa színek esetén laminált javító krétával van módunk helyrehozni, de színek esetén javítókréta általában nem áll rendelkezésre, ezért szín esetén a jobbféle és megbízhatóbb bútorlapokat használjuk inkább.


1.2 Felületi megmunkálás

Többféle fa szerkezettel dolgozunk, ahol némelyik funkcionális galéria szerkezet, némelyik inkább bútor szerűbb ágykombináció, ezért többféle felületi megmunkálással dolgozunk.

"Általános": A felület gyalult és csiszolt. Anyaghibák, enyvtáskák, kieső csomók minden méretben javítottak. A felület finom csiszolt, az élek letörtek és becsiszoltak. Beépítések, gyerekágyak megmunkálási színvonala.

"Funkcionális": A felület gyalult és csiszolt. Anyaghibák, enyvtáskák, kieső csomók közül az 2-3 mm mérettartomány felettiek javítottak. Az élek letörtek. A kifejezetten funkcionális célzatú galéria beépítések felületi megmunkálása.

"Bútor mértékű": Az általános megmunkáláson túl az élek marással kerekítettek és becsiszoltak. Bútorelemekkel kombinált ágy szerkezetű kombinációk, mobil galéria szerkezetek felületi megmunkálása.


1.3 Felületkezelés

Többféle rétegrendű felületkezeléssel dolgozunk. A színeket nagy gazdagságban kézi ecseteléssel visszük fel. Színes festéket készletezünk, de egyedi színekkel is dolgozunk.

Rétegrendek és jelölésük:

N: Natúr A kezeletlen fa felület. A korszerű vízbázisú festékek gyorsan száradnak és felvitelkor se szagosak, ezért az egyéni felületkezelés mint árcsökkentő megoldás javasolható.

1R: Egy réteg színes lazúr. A felületkezelő anyagok általában két-három rétegrendet igényelnek, de lazúr esetén alkalmazzuk, hogy egy réteggel a felületet bevonva megadjuk az alap védelmet. Általában nagyobb kiterjedésű funkcionális galéria vagy játszógaléria szerkezeteknél javasolható, ahol nem a felületi minőség a fő szempont, de lényeges a bekerülési költség kordában tartása. Csak színes lazúr esetén alkalmazható, az egy réteg színtelen lazúr még elkoszolódhat.

2R: Két réteg lakk vagy lazúr. Leggyakoribb, általánosan alkalmazott felületkezelés. Ha szeretné a fa eredeti színét látni, akkor két réteg lakk, míg ha valamely fautánzat színét szeretné, akkor a két réteg lazúr felvitele javasolható.

3R: Pác+ két réteg lakk. Adott színű vagy RAL színkódú pác alkalmazása ahol a felületi védelmet a két réteg lakk biztosítja.

3R+: Egy réteg színes fedőfesték és két réteg lakk, vagy két réteg fedőfesték és egy lakk védőréteg színes vagy fehér fa szerkezetek kialakításához.

4R: Alapozó és három fedő szín, általában az mdf bútorlap festéséhez.

Kézi ecsetelés jellemzői:

Vízbázisú lakkokat, lazúrokat illetve gyerekjátékokra is alkalmas fedőfestékeket használunk, melyet gazdaságosan kézi ecseteléssel viszünk fel. Az elemeket egyesével oldalanként forgatva, a színeket szétválasztva festünk. Figyelünk a megfolyásokra, hibákra, de egy átlagos 40-50 elemet tartalmazó kombináció két rétegben két oldalon több színnel történő festésekor (160-200 fordítás) ez már-már kihívás, ezért a kézi ecsetelésből származó kisebb festési hibák, apróbb pötty megfolyások, egyenetlenségek, a tartóléc esetleges finom lenyomata ritkán és kis mértékben, de előfordulhat.

Tényező szempont, hogy a kombináció tartozékát képező színes panelek mdf (medium density fibreboard, közepes sűrűségű lemez) lapjait is kézi hengerezéssel visszük fel. Ez szintén elég költséghatékony, és többféle színt is tudunk így vinni a kombinációba, de ezzel a felületkezeléssel mdf lap esetén nem tudjuk azt a sima felületi minőséget nyújtani, amit a faipari fújt felületkezelés biztosít, és bútorelemek kapcsán általánosságban ismert. Az mdf lap faipari termék, felülete nem valódi fa., ezért vizes alapú fedőfestékeink másképp viselkednek rajta, mint a fa elemeken. Ez nem tényező a kombináció színes elemein, inkább akkor érdemes beszélni róla, ha a felületkezelés a kombináció bútor elemeit érinti. Rendelkezésre állnak fa és mdf lap minták, melyet helyszíni felméréskor tudunk megmutatni. A festett felület a festőhenger szálai hatására kicsit "libabörös", nem teljesen sima. Ha fújt faipari felületkezelésre van szüksége, akkor természetesen díj ellenében meg tudjuk oldani, illetve szintén díj ellenében mdf lap helyett alkalmazhatunk fa felületű rétegelt lemez falapot is.

Elérhető színek: színes festékeket készletezünk. Az így elérhető színek: sötét kék, piros, sötét zöld, narancssárga, napsárga, citromsárga és okker. Ezek a festékek gyerekjátékokra is alkalmazhatóak. Könnyen beszerezhető szín még: világos kék, világos zöld, barna, fehér és szürke, fekete. Ha ezektől eltérő színeket szeretne, akkor bármely egyéb gyártó festékét is használhatjuk, amennyiben az vizes bázisú. Az eltérő festéket RAL színkód alapján be is tudjuk szerezni. Egyéb festék alkalmazása esetén csak a beszerzés költségét és a festékek anyagár különbözetét számítjuk fel.


2. Biztonsági szempontok

2.1 A játék fogalmának értelmezése

A kombinációban a játék alapvető forrása a különféle és alternatív feljárók kialakítása és használata, a szerepjátékot szolgáló elemek, a kuckósítás és a formák kialakítása. A kombinációk ágy vagy galéria szerkezetek, beleértve a játszószobai játszógaléria szerkezetet is. A szerkezetek nem játszóterek, és így azokon a játszótereken megengedett mozgásformák, mint az ugrálás, szaladgálás, stb. mozgásformák nem megengedettek, sőt veszélyhelyzetek forrásai lehetnek!


2.2 Szülői felügyelet

A kombinációk tartalmazhatnak kiesés vagy feljutást gátló panel elemeket, de ezek nem biztosítanak teljes és megbízható védelmet, ezért a folytonos és teljes szülői felügyelet szükséges. Fontos biztonsági szempont, hogy csak akkor hagyja magára kiskorú gyermekét, ha megbizonyosodott róla, hogy az a biztonsági utasításokat megértette és betartja vagy meggyőződött róla, hogy gyermeke a kombináció feljáróit magabiztosan és biztonsággal használja.

Szülinapi zsúr: Előfordulhat, hogy gyermeke már magabiztosan használja a kombinációt, de barátai jönnek vagy zsúrt szervez. Ekkor egyrészt a kombinációt nem ismerő gyermek számára válhat veszélyessé a kombináció használata, másrészről a játék hevében, a tumultusban nőhet meg a balesetveszély kockázata.


2.3 Biztonságos rések és hézagok

A kombinációk tervezésekor szem előtt tartjuk a vonatkoztatható szabványok biztonságra vonatkozó utasításait, méretmegjelöléseit, de:

  • többféle szerkezettel dolgozunk, és a szabályzások nem összehangoltak,
  • komplexebb viszonylatban nem egységesen értelmezhetőek,
valamint a szerkezetek sokszor falhoz építettek, ahol a kialakuló rések előre nem ismertek. A helyzet diktálja őket, ezért nem feltétlen megfelelő méretűek.

Általában ágyhely kialakításakor az ágyakra vonatkozó szabvány méreteket követjük, míg pl. csúszda kapcsolásakor igyekszünk a játszóterekre vonatkozó szabvány méretmegjelöléseit is követni.


2.4 Csúszdázás beltérben

A beltéri csúszdázás nem egyező a kültéri csúszdázással. Intenzívebb csúszdázás iránti igény esetén javasoljuk, hogy a kombinációkhoz minősített műanyag csúszdatesteket alkalmazzunk.

A csúszdák szerkezeti felépítése: Az íves kifutású csúszdák fa oldalfalból és keresztmerevítőkkel készülnek, míg az alja 3 mm vastag hdf lemez. Emiatt a csúszdák elviselik a lecsúszás terhét, de nem lehet rajtuk felfelé mászni, belefutni vagy abban ugrálni. Ezek a mozgásformák nem minősülnek rendeltetésszerű használatnak, ezért az ilyen hatások miatt károsodó csúszdákra garanciát se tudunk érvényesíteni.

Az egyenes vezetésű csúszdák: A kifutási szakasz nélküli egyenes vezetésű csúszdák nem nevezhetőek csúszdáknak, ezért megkülönböztetésül ezeket csúszó lapoknak nevezzük.

A beltéri csúszdázás: A beltéri csúszdázáskor nem érvényesülnek a játszótéri biztonsági követelmények: a csúszda környezete általában nem ütéscsillapító talaj, míg a csúszda környezetében, sokszor közvetlen közelében bútorok, tárgyak helyezkednek el. Ezért a beltéri csúszdázáskor nagyobb figyelmet kell fordítani még arra a gyermekre is, aki egyébként magabiztosan csúszdázik. Akkor engedje csak meg, hogy gyermeke önállóan csúszdázzon ha már előzőleg meggyőződött róla, hogy a csúszdát magabiztosan használja.


2.5 Hozzákapcsolt játékelemek

A kombinációkhoz kapcsolhatóak egyéb játékelemek, de se csúszda se egyéb játékelem kapcsolásától nem válnak a kombinációk játszóterekké, azok továbbra is ágy vagy galéria szerkezetek maradnak, ezért minden esetben az ebben a tájékoztatóban megkötött mozgásformák és játék fogalmak a megengedettek.


2.6 Családi napközik, kisebb gyermekmegőrzők

A családi napközikben, gyermekmegőrzőkben elhelyezett kombinációk ugyanúgy galéria építmények, nem tekinthetőek játszótereknek. Egyedi kialakításúak, nem bevizsgáltak, és általában falhoz rögíztettek, ahol stabilitásukat a falhoz rögzítés is biztosítja. A kombinációk használatakor az állandó szülői vagy szakszerű felügyelet szükséges. A falhoz rögzült kombinációkat meglazult fali és főtartó kötések mellett tilos és veszélyes használni. Nincs szakmailag méretezett megengedett együttes fő használat, de 0,4 m2-ként egy főnél több együttes használat nem javasolható, mert a tumultusban megnő a balesetveszély kockázata. (pl. egy 150*150 galéria alapon cc. 6 fő tartózkodjon egyidejűleg). A galériák felül méretezettek, ezért több fő együttes súlyát is elviselik, de a dinamikus hatások (ugrálás, dobogás, ritmikus, egy ütemre történő mozgás) hosszú távon plusz terhet ró a szerkezetre, ezért e mozgásformák egyrészt nem megengedettek, másrészt előfordulásokkor fokozottabban kell ellenőrizni a szerkezet állapotát.


2.7 Karbantartás, ellenőrzés

Kombinációink mindig egyedi tervezésűek, ezért a kombinációkhoz nem tartozik karbantartási terv vagy ütemezett karbantartás. Az első két hétben napi szinten, majd ezt követően időközönként szemrevételezze a kombinációt, és ha meglazult csavarpontot talál, akkor húzzon után a csavarokon. A mechanikailag sérült, vagy meglazult fali kötésű kombinációkat tilos és veszélyes használni. Ilyen esetben gondoskodjon szakszerű javításról vagy keressen meg minket elérhetőségeinken. A karbantartás elmulasztásából, vagy meglazult kötésű kombinációk további használatából eredő károkért cégünk nem tud felelősséget vállalni.


Az Általános Terméktájékoztató doc
(Microsoft Word) formátumban itt letölthető.

vissza az oldal elejére..

Hogyan kérjek ajánlatot?

1

Küldje el a szoba alaprajzát, és írjon pár szóban arról, mit is szeretne!

Bővebben erről..
2

Átnézzük a kapott anyagot, és vagy rögtön ajánlatot vagy bekerülési költségbecslést adunk.

Bővebben erről..